Placek przek艂adaniec

in
Sk艂adniki: 
3 szklanki m膮ki tortowej, 1/2 kostki (12,5 dag) mas艂a lub mas艂a ro艣linnego, 5 偶贸艂tek, 1/3 szklanki cukru pudru, niepe艂na szklanka mleka, sk贸rka otarta z ca艂ej cytryny, szczypta soli

Prze艂o偶enie:Wed艂ug upodoba艅 lub zasobów spi偶arni: ods膮czonekonfitury, dobrze wysma偶one powid艂a 艣liwkowe, posiekane bakalie, bardzo g臋sta marmolada z jab艂ek itp., t艂uszcz do wysmarowania formy, jajko.   Z ciep艂ego mleka, dro偶d偶y, 艂y偶ki cukru pudru i 艂y偶ki m膮ki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia. Mas艂o topimy, odstawiamy do przech艂odzenia. Do wyro艣ni臋tego zaczynu dodajemy pozosta艂y cukier puder, 偶ó艂tka, sól, skórk臋 otart膮 z cytryny, sk艂adniki 艂膮czymy, dodajemy przesian膮 m膮k臋, wyrabiamy jednolite ciasto (przez ok. 5 min.), dodajemy roztopiony, letni t艂uszcz i ponownie wyrabiamy, a偶 ciasto stanie si臋 jednolite, spr臋偶yste i l艣niace. Odstawiamy w ciep艂e, pozbawione przewiewów miejsce do wyro艣ni臋cia. Do wysmarowanej t艂uszczem 艣redniej wielko艣ci formy wyk艂adamy 2/3 ciasta, w taki sposób, by boki by艂y nieco podniesione, nak艂adamy przygotowane nadzienie (na wysoko艣膰 centymetra), na wierzchu rozk艂adamy pozosta艂e ciasto (mo偶na w sposób dekoracyjny), odtsawiamy w ciep艂e miejsce. Gdy lekko podro艣nie, wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym w 2 艂y偶eczkach letniej wody i wstawiamy do wygrzanego, ale niegor膮cego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni przez godzin臋 lub nieco d艂u偶ej (czas zale偶y od wysoko艣ci warstwy ciasta). Wyjmujemy zrumienione, lekko odstaj膮ce od boków formy. po przech艂odzeniu kroimy w zgrabne porcje.

Your rating: Brak